Ustaliliśmy, że przydałoby się nam narzędzie do komunikacji asynchronicznej.
Kiedyś korzystaliśmy w tym celu z Telegrama, ale potem przenieśliśmy się na Riota z dwóch powodów:
- rozdzielenie komunikacji Sealcode’owej od osobistej (część z nas korzysta z Telegrama do rozmów z bliskimi);
- Telegram nie jest self-hosted i jego kod backendu nie jest otwarty. O ile ma zdrowy ekosystem aplikacji klienckich i każdy jego oficjalny klient jest open-source, o tyle backend jest ściśle zamknięty i tak pewnie pozostanie. Powoduje to pewne tarcie ideologiczne.
Note: (Rozdzielenie komunikacji sealcode’owej od osobistej moim zdaniem można osiągnąć odpowiednio konfigurując ustawienia powiadomień, a fakt, że Telegram nie ma otwartego backendu wciąż mi przeszkadza, chociaż nie tak bardzo jak kiedyś.)
Przenieśliśmy się więc na Riot. Riot jest oparty o w pełni otwarty i zdecentralizowany system Matrix. Założyliśmy konto na jego publicznej instancji, nie trzymaliśmy go na naszym serwerze.
Riot działał bardzo wolno. Wiadomości na urządzenia mobilne dochodziły z bardzo dużym opóźnieniem, co sprawiło, że Riot nie miał u nas opinii narzędzia komunikacji, na którym można polegać. Podejrzanym sprawcą opóźnień działania Riota jest fakt, że korzystaliśmy z publicznej instancji - być może jak trzymalibyśmy go na własnym serwerze to działał by istotnie lepiej - ale ta hipoteza nie została jeszcze sprawdzona.
Potem nastąpił #ChatlessApril, w którym zdecydowaliśmy się spróbować nie korzystać wcale z czatu i całą komunikację przerzucić na Forum.
W moim przekonaniu bardzo dużo było zmian w #ChatlessApril na plus - w dużej ilości wątków mogło wziąć więcej osób, niż gdyby dana rozmowa toczyła się na czacie synchronicznym, w którym jak przegapimy dyskusję to już ciężko się w niej udzielić. Niemniej jednak przy sytuacjach “Hej, spóźnię się”, albo “Idziemy do GW na obiad, jak ktoś chce dołączyć to zapraszamy tam” potrzeba komunikacji synchronicznej dawała się we znaki.
Anyways, tyle z historii. Czas pomyśleć o przyszłości! Wykonałem zestawienie dostępnych opcji:
aplikacja | darmowy hosting | Self-hosting możliwy | Aplikacja desktopowa (poza wersją www) | Natywna aplikacja desktopowa (nie jest wrapperem na stronę) | aplikacja na androida | natywna aplikacja na androida | apka mobilna fdroid | apka na ios | integracja z Forum | Linkifikacja rzeczy z Sealhuba | rozmowy audio/video | dodatkowe funkcjonalności | całkowicie open-source |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zulip | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
podział konwersacji na wątki, oznaczanie jako przeczytane | ![]() |
Telegram | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Działa bardzo bardzo szybko | ![]() |
Mattermost | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Riot | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
wersja publiczna działa wolno | ![]() |
Rocket.chat | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
opcja widgetu chat na stronę | ![]() |
Let’s chat | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
kierowane do małych zespołów | ![]() |
Nextcloud Talk | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Towarzyszy aplikacji którą I tak planowaliśmy instalować - | ![]() |
Myślę, że nadam konkretnym atrybutom różne wagi i zobaczymy, jak te opcje plasują się w rankingu
EDIT: Ustaliłem jakieś wagi:
cecha | waga |
---|---|
darmowy hosting | 1 |
Self-hosting możliwy | 8 |
Aplikacja desktopowa (poza wersją www) | 2 |
Natywna aplikacja desktopowa (nie jest wrapperem na stronę) | 3 |
aplikacja na androida | 10 |
natywna aplikacja na androida | 10 |
apka mobilna fdroid | 4 |
apka na ios | 7 |
integracja z Forum | 5 |
Linkifikacja rzeczy z Sealhuba | 7 |
rozmowy audio/video | 6 |
całkowicie open-source | 4 |
Wiem, że wagi mogą się wydawać wybrane trochę z czapy, na swoją obronę powiem, że po ich wybraniu wynik mnie zaskoczył Zachęcam też do polemiki na temat tego, które z cech mają dla nas jaki priorytet.
Ranking wygląda następująco:
ranking | apka | suma punktów |
---|---|---|
1 | Zulip | 54 |
2 | Mattermost | 51 |
3 | Telegram | 42 |
4 | Rocket.chat | 41 |
5 | Riot | 41 |
6 | Nextcloud Talk | 29 |
7 | Let’s chat | 12 |
O ile być może nie wskazuje to jednoznacznie na zwycięzcę, to myślę, że porządkuję nam kolejność, w jakiej możemy próbować nowych rozwiązań
Arkusz z obliczeniami: porownanie-chatow.ods (13,0 KB)
EDIT: Odjąłem punkty dla NextCloud Talk, bo jego aplikacja mobilna nie wspiera chatu pisanego, tylko audio/video. Piszą, że w przyszłości będą wspierać ten ficzer, ale to dopiero melodia przyszłości.
EDIT2: Dodałem punkty za możliwość self-hostowania. Nie wiem, dlaczego oryginalnie dałem im wagę “0”. Ustawiłem też wagę dla “Darmowy hosting” na “1” (było 0), gdyż jest to przydatna rzecz - możemy sprawdzić, jak to działa bez dręczenia się z ustawianiem wszystkiego na serwerze.