Jest to wątek organizacyjny dotyczący warsztatów z Dockera mających odbyć się na WMiI.
Termin i formuła
proponuję by pierwsze spotkanie/spotkania odbyły się w grudniu, a całe warsztaty potrwały max do końca semestru, tj. końca stycznia 2020
myślę że starczą 3-4 spotkania po 1.5 do 2 godzin.
proponuję by każde spotkanie składało się z części teoretycznych (mini wykładów) przeplatanych z jak największą ilością zadań praktycznych dotyczących danego tematu
Zakres materiału
Chciałbym by osoba po warsztatach potrafiła samodzielnie wykorzystać narzędzia docker i docker-compose do własnych potrzeb, np. w projektach na studia.
Proponowane tematy:
Czym jest docker? Kontenery vs VM.
Docker Hub, lokalne repozytorium obrazów.
Pobieranie i uruchamianie gotowych obrazów
Volumeny/Bind mounts
Pisanie własnego obrazu, dobre praktyki, alpine linux, arg vs env
Użytkownicy w dockerze, grupa docker
Docker Compose - zarządzaniem wieloma kontenerami na przestrzeni projektu, plik .env
Chciałbym by każda zainteresowana pomocą osoba określiła w czym, i w jakim stopniu chciałaby pomóc.
Pomoc przyda się w:
Załatwianie sali na WMI
Ogarnięcie maili do studentów
Przygotowanie/sprawdzenie materiałów na warsztaty (maszyna wirtualna, ćwiczenia, prezentacje, …)
Warsztaty - poprowadzenie części teoretycznej (wykład)
Warsztaty - wsparcie prowadzącego w części praktycznej (część praktyczna)
Ja mogę zaangażować się w każdą z tych rzeczy, tylko wtedy te warsztaty odbędą się zapewne w lutym !
Inne pomysły
maszyna wirtualna z gotowym setupem środowiska dla windowsowców lub osób używających komputerów wydziałowych.
(pomysł od @mzgw) jeśli będzie wielu chętnych i wystarczająco prowadzących (np. 2 na grupę mieszczącą się w sali D[123]) to można zrobić dwie równoległe grupy.
Krótkie testy powtórkowe na początek/koniec zajęć?
Mam jakiegoś gotowca na Debianie z tym, wystarczy ściągnąć i się zsshować
Gdybyśmy tylko znali kogoś, kto np. pracuje na wydziale…
Wydaje mi się, że jedno z drugim jest nierozdzielalne… z mojego doświadczenia () wynika, że najlepiej dać minimum teorii i podać nawet linki do jakiegoś konkretniejszego wyjaśnienia do doczytania w domu, a na takich warsztatach skupić się na aspekcie praktycznym: co, jak, z czym, dlaczego, dobre praktyki, itd.
Z rzeczy, które warto by może uwzględnić, ale zależy jak będziemy stać z czasem: docker swarm?
Też mogę pomóc w prowadzeniu (i przygotowaniu materiałów na konkretną część), ale ze względu na obciążenie też musiałabym mieć czas na przygotowanie się, więc musielibyśmy się w miarę wartko zdecydować co do programu, podziału, itp jeśli chcemy to jeszcze w tym semestrze przeprowadzić. Zwłaszcza że po drodze są zaraz święta i sesja, a to nie sprzyja frekwencji studenckiej… co zasadniczo sprawia, że zastanawiam się, czy nie warto teraz poświęcić więcej czasu na spokojne przygotowanie materiałów i zapowiedzieć warsztatów na początek semestru letniego – wiecie, ludzie będą zaczynać inżynierki i będą mieć większą motywację, żeby ogarniać takie rzeczy
W ostatnią środę (11.12.2019) spotkaliśmy się z @kuba-orlik, @mzgw i @Michal by przedyskutować zakres i podział materiału. Ustaliliśmy wstępny zarys programu oraz to że:
warsztaty będą składać się z 4 spotkań, plus może jedno dodatkowe
część teoretyczna będzie prowadzona przez różne osoby
chcemy kłaść nacisk na jak największą ilość praktycznych zadań, używanie dokumentacji
warsztaty zaczną się pod koniec lutego lub na początku marca