Ach, no i przypomniałem teś sobie o smartcrop
- module który stara się wybierać bardziej sensowne originy do przycinania zdjęć niż (50%, 50%):
Przykłady użycia:
https://29a.ch/sandbox/2014/smartcrop/examples/testsuite.html
Ach, no i przypomniałem teś sobie o smartcrop
- module który stara się wybierać bardziej sensowne originy do przycinania zdjęć niż (50%, 50%):
Przykłady użycia:
https://29a.ch/sandbox/2014/smartcrop/examples/testsuite.html
TIL, że w CSS’ie istnieje property box-decoration-break
które umożliwa wskazanie jak element ma się wyrenderować kiedy przekroczy wiele linii, kolumn czy stron.
Przydatne przy zaznaczaniu tekstu CSS’em: https://codepen.io/team/css-tricks/pen/JdyWPr
→
TIL:
cp -s
zamiast kopiować pliki, utworzy do nich symlinki, działa też z opcją -r
zcmp
potrafi porównywać pliki skompresowane gzipemTIL, że kiedy mamy narzędzie pythonowe i mamy jakieś błędy o TLSie typu
ERROR: network error: [SSL: CERTIFICATE_VERIFY_FAILED] certificate verify failed (_ssl.c:590)
i upewnimy się, że to nie jest jakiś MITM możemy ustawić zmienną środowiskową PYTHONHTTPSVERIFY=0
TIL, że od 24 lutego 2020, stylowanie scrollbarów jest w drafcie W3C
TIL, że istnieje aplikacja KDE Connect i działa świetnie pod Manjaro XFCE, taki open-source’owy AirDroid ale z dużo większą ilością funkcji
łoo, a tak długo myślałem że trzeba być KDE-boyem żeby z tego korzystać instaluję rn
Udostępnianie plików działa w obydwie strony, przykład z kompa na telefon
TIL, cross-browser stylowanie scroll bara: https://codepen.io/team/css-tricks/pen/QWWXQzE
edit: jednak nie działa dla FF na macOS
TIL, dzisiaj sobie przypomniałem jak servewować builda apki na inną maszynkę w Angularze:
ng serve --host 0.0.0.0 --port 4200
Wtedy można załadować apkę na innej maszynie jeżeli obie maszynki są w tej samej sieci, przydatne przy testowaniu rzeczy cross-platformowo. Generalnie podobnie ma się sprawa z wypuszczaniem na świat apek w dockerze i proxy’owaniu ich przez nginx’a
Nauczyłem się dzisiaj, że Wireshark umożliwia eksport złapanych pakietów do struktur C, które można wkleić bezpośrednio do testów jednostkowych.
char begin_req_bytes[16] = {
0x01, 0x01, 0x00, 0x01, 0x00, 0x08, 0x00, 0x00,
0x00, 0x01, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00
};
rec = fcgi_record_create(FCGI_BEGIN_REQUEST, 1);
fcgi_record_set_begin(rec, FCGI_RESPONDER, 0);
ck_assert(memcmp(begin_req_bytes, rec->payload, 16) == 0);
TIL że xargs
robi problemy, jeżeli argumenty mu przekazywane zawierają znaki '
lub "
, kiedy korzystamy z domyślnego rozdzielania argumentów znakiem nowej linii. Można wyłączyć to zachowanie używając flagi -0
, która sprawia, że xargs
oczekuje że przekazywane mu argumenty będą rozdzielane zerowym bajtem.
Jeżeli wtedy chcemy przekazać do xargsa listę nazw plików, to zamiast z ls -l
możemy skorzystać z find sciezka -print0
. Opcja -print0
sprawi właśnie, że nazwy plików w outpucie będą oddzielone od siebie zerowym bajtem, a nie \n
-em. Nazwy plików które zawierają '
lub "
nie będą teraz robiły problemów xargs
owi
Wiem, bardzo konkretny use-case. Ale może kiedyś komuś się jeszcze przyda
TIL, że niedługo będzie EMOJI Z FOKĄ
TIL o androidowej apce NitterizeMe, która pośredniczy otwieraniu linków i m.in. pozwala na otwieranie linków z Google Maps w OpenStreetMap, rozwijanie skróconych URL-i do pełnej wersji i ich podejrzenie przed otwarciem, jak i na otwieranie tweetów w szybszym, nastawionym na prywatność froncie do Twittera
TIL, że property window.name jest przechodnie w ramach tego samego taba przeglądarki (nawet cross-origin; potencjał na XSSy)
TIL, że można robić XSSy w PDFach. Nie jest to co prawda jakoś bardzo wyszukane, ale jakoś wcześniej się nad tym nie zastanawiałem.
TIL, wracając do KDE Connect można skopiować tekst i od razu jest on w schowku w telefonie
TIL że pow(b,e)
w Pythonie ma o wiele lepszą wydajność niż b**e
, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że pow
przyjmuje też opcjonalny argument modulo
i wtedy pow(b,e,modulo)
jest o niebo szybsze niż b**e % modulo
:cries in elliptic curve cryptography: