Jest to wątek organizacyjny dotyczący warsztatów z Dockera mających odbyć się na WMiI.
Termin i formuła
- proponuję by pierwsze spotkanie/spotkania odbyły się w grudniu, a całe warsztaty potrwały max do końca semestru, tj. końca stycznia 2020
- myślę że starczą 3-4 spotkania po 1.5 do 2 godzin.
- proponuję by każde spotkanie składało się z części teoretycznych (mini wykładów) przeplatanych z jak największą ilością zadań praktycznych dotyczących danego tematu
Zakres materiału
Chciałbym by osoba po warsztatach potrafiła samodzielnie wykorzystać narzędzia docker
i docker-compose
do własnych potrzeb, np. w projektach na studia.
Proponowane tematy:
- Czym jest docker? Kontenery vs VM.
- Docker Hub, lokalne repozytorium obrazów.
- Pobieranie i uruchamianie gotowych obrazów
- Volumeny/Bind mounts
- Pisanie własnego obrazu, dobre praktyki, alpine linux, arg vs env
- Użytkownicy w dockerze, grupa docker
- Docker Compose - zarządzaniem wieloma kontenerami na przestrzeni projektu, plik .env
- Usuwanie starych obrazów / kontenerów, docker purge
Co byście [dorzu|wyrzu]cili?
Zaangażowane osoby
Chciałbym by każda zainteresowana pomocą osoba określiła w czym, i w jakim stopniu chciałaby pomóc.
Pomoc przyda się w:
- Załatwianie sali na WMI
- Ogarnięcie maili do studentów
- Przygotowanie/sprawdzenie materiałów na warsztaty (maszyna wirtualna, ćwiczenia, prezentacje, …)
- Warsztaty - poprowadzenie części teoretycznej (wykład)
- Warsztaty - wsparcie prowadzącego w części praktycznej (część praktyczna)
Ja mogę zaangażować się w każdą z tych rzeczy, tylko wtedy te warsztaty odbędą się zapewne w lutym !
Inne pomysły
- maszyna wirtualna z gotowym setupem środowiska dla windowsowców lub osób używających komputerów wydziałowych.
- (pomysł od @mzgw) jeśli będzie wielu chętnych i wystarczająco prowadzących (np. 2 na grupę mieszczącą się w sali D[123]) to można zrobić dwie równoległe grupy.
- Krótkie testy powtórkowe na początek/koniec zajęć?
- Zadania domowe?
- (twój super pomysł)…
Zachęcam do dyskusji! Let’s !
cc: @mzgw, @kuba-orlik, @Jakski , @ktokolwiek_zainteresowany